L'empoderament per a la salut alimentària

El Poder del Consumidor és una associació civil constituïda fa 10 anys a la Ciutat de Mèxic, i que com el seu nom indica, té com a eix fonamental donar poder a la població no només amb accés a la informació sinó mitjançant la generació d'un ambient saludable enfortit amb polítiques públiques.

A Mèxic, el 70% de la població adulta viu amb sobrepès o obesitat, igual que un terç dels nens i adolescents  .Aquesta epidèmia, s'associa de manera important al consum d'aliments i begudes ultraprocessades, especialment de begudes amb alts continguts de sucres afegits. De fet, Mèxic és un dels majors consumidors d'aquestes begudes al món, al punt que s'ha posicionat com el país amb el major nombre de morts associades, amb 24.000 decessos al 2010.

La indústria d'aliments i begudes destina sumes milionàries a promocionar i publicitar els seus productes. També s'ocupa de fer-los disponibles fins i tot a les comunitats més marginades del país,a on encara viuen nens i adults amb mala nutrició per deficiència i excessos nutricionals, i a on les begudes ensucrades arriben a ser més barates que la llet.

Per a això, la tasca de l'associació ha estat generar una força d'equilibri des de dues vessants: 1) Proporcionant accés a la informació i conscienciació a la població general, mitjançant campanyes mediàtiques. Un exemple és "12 cullerades" que informava sobre el contingut de sucre en les begudes més consumides. 2) Incidint en la formulació de polítiques públiques que promouen un ambient saludable, en oposició a l'ambient obesogènic que preval avui dia al país. Cada campanya mediàtica ha tingut l'objectiu d'informar objectivament a la població, i també de donar suport a la implementació o l'avanç d'alguna mesura reguladora, sensibilitzant als prenedors de decisions, des del President fins als legisladors.

Al 2012, juntament amb prop de 30 altres organitzacions de la societat civil dedicades no només a temes d'alimentació i nutrició pròpiament, sinó també d'agricultura, aigua, medi ambient, drets humans, drets de nens, nenes i adolescent, es va crear l'Aliança per a  la salut Alimentària, enfortint el moviment en favor de la salut i nutrició de la població mexicana.

Sota aquesta forma d'organització, i en sinergia amb l'acadèmia i ens dedicats a lobby, s'han aconseguit els resultats següents:

• Vuit campanyes mediàtiques al carrer (Ciutat de Mèxic) i xarxes socials al llarg de 4 anys

• L'aprovació d'un impost a les begudes ensucrades equivalent al 10%, en octubre 2013

• L'avenç en la regulació de la publicitat de begudes i aliments dirigida a la infància i la implementació d'un etiquetatge nutricional frontal, encara que aquestes mesures encara són deficients i es treballa en el seu enfortiment.

• L'assignació de recursos i normativitat marc per a la instal·lació d'abeuradors d'aigua en totes les escoles del país.

Finalment, convidem als lectors a conèixer la nostra més recent campanya titulada "No danyis el seu cor", adreçada a pares de família, que té lloc en el marc de la discussió de l'augment de l'impost a les begudes ensucrades de 10% a 20% en : http://alianzasalud.org.mx/nodanessucorazon/.

Fiorella Espinosa

Investigadora en Salut Alimentària. El Poder del Consumidor A.C.

Com citar aquest article?

L'empoderament per a la salut alimentària. Bepsalut [Internet]. octubre 2016; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/lempoderament-per-a-la-salut-alimentaria/
Data de publicació:

octubre 2016

Autor/a:

Fiorella Espinosa

Temps de lectura:

2 minuts

Etiquetes

, , , ,

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm