eSalut

eSalut és un concepte general que engloba una gran varietat d’instruments basats en les tecnologies de la informació i la comunicació utilitzades per assistir i millorar la prevenció, diagnosi, tractament, control i gestió de la salut i els hàbits de vida. eSalut cobreix la interacció entre els pacients i els serveis de salut, la transmissió de dades entre institucions, la comunicació entre usuaris i professionals de la salut, també inclou xarxes d’informació de la salut, sistemes electrònics de salut, serveis de telemedicina, i sistemes personals de comunicació transportables per supervisar i recolzar als pacients.

La Unió Europea està realitzant importants esforços per aconseguir una “Àrea Europea d’eSalut”, coordinant accions i promovent sinergies, amb la finalitat de desenvolupar les millors solucions i difondre les millors pràctiques. Entre els objectius específics d’aquesta estratègia s’ha prioritzat la necessitat d’assegurar serveis de salut online que proporcionin informació contrastada en hàbits de vida saludables.

Actualment diferents factors convergeixen per facilitar una ràpida expansió de les aplicacions de la Promoció de la eSalut, com ara, la proliferació de les noves tecnologies i un creixent accés a elles, el relatiu baix cost d’aquesta tipologia d’intervencions, l’increment de la voluntat del públic de jugar un paper més actiu per gestionar la pròpia salut i, en definitiva, d’utilitzar internet com un instrument per millorar la salut.

Així doncs, en l’actual societat de la informació, internet té un gran potencial per esdevenir una font “low-cost”  efectiva per a les intervencions de Promoció de la Salut. Ofereix un espai d’informació, un mitjà d’interacció, un instrument per a la provisió de serveis i, finalment, un mitjà amb nombroses aplicacions en salut pública. Internet té un gran potencial per millorar l’eficàcia i l’eficiència de l’assistència sanitària, per capacitar i educar a les persones en la presa de decisions, així com, per reduir desigualtats socials. A més , la utilització de les aplicacions de l’anomenada web 2.0 per part del ciutadà en l’àmbit de la salut, obre un enorme potencial en l’apoderament per a la salut de l’individu i de la comunitat.

Tanmateix, són molt variats els perills que s’atribueixen a Internet pel que fa a la Promoció de la Salut. A més de qüestions sobre si aquests programes són realment efectius, existeixen preocupacions sobre el dany que poden ocasionar. Han transcendit diversos casos en que les xarxes socials són utilitzades per promoure hàbits poc saludables com l’anorèxia, el sexe sense protecció o el consum de drogues. Són casos que han provocat la inquietud i que han portat a sobreestimar els problemes que pot generar la Web 2.0., ja que molts es recolzen en aquests exemples per preguntar-se que passarà si algú es refia d’informació errònia sobre el seu tractament o patologia.

BepSalut

Càtedra de Promoció de la Salut

Com citar aquest article?

eSalut. Bepsalut [Internet]. setembre 2013; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/esalut/
Data de publicació:

setembre 2013

Autor/a:

BepSalut

Temps de lectura:

2 minuts

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm