Empoderament

Definit per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com un procés pel qual les persones adquireixen un major control sobre les decisions i accions que afecten la seva salut, la construcció de polítiques públiques de salut, des d’aquesta perspectiva, suposa un canvi de paradigma i li dona rellevància social. En aquest sentit,  s’ha d’entendre l’apoderament des de la dimensió comunitària, és a dir, des de la perspectiva de l’actuació col·lectiva dels individus per tal d'aconseguir una major influència i control sobre els determinants de la salut i la qualitat de vida de la seva comunitat. És en la dimensió comunitària on l’apoderament pot desplegar el seu màxim potencial, doncs fa partícip a la societat en la presa de decisions que afecten la salut  de la comunitat promovent l’acció col·lectiva i el compromís democràtic.  

Des de l’apoderament es reforça la presa de decisions individual i col·lectiva en el camp de la salut i es potencia la participació comunitària, genera  cohesió social, impulsa polítiques sanes (transversals i multidisciplinars), transforma les condicions de vida i redueix les desigualtats.

En aquest número del Bepsalut s’aprofundeix en l’anàlisi del concepte d’apoderament, des de la perspectiva de la Promoció de la Salut, sempre com a principi bàsic per catalitzar la millora de la salut individual  i col·lectiva. Es presenten  diferents aproximacions i estratègies orientades al disseny d’intervencions en promoció de la salut, la descripció d’una experiència d’apoderament comunitari en joves i una reflexió sobre el principi d’apoderament col·lectiu dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de la OMS.

BepSalut

Càtedra de Promoció de la Salut

Com citar aquest article?

Empoderament. Bepsalut [Internet]. juny 2016; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/empoderament/
Data de publicació:

juny 2016

Autor/a:

BepSalut

Temps de lectura:

2 minuts

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm