Acció Comunitària

Acción comunitaria, ¿Podremos superar los retos actuales?

L'acció comunitària es considera un dels elements més importants de la Promoció de la Salut. Aquesta té una gran importància des del punt de vista social, ja que la integració de les persones i la formació de xarxes a nivell comunitari convergeixen per a generar un benestar. Avui dia, aquesta es veu afectada per limitacions tant estructurals com socials.

Les limitacions estructurals provenen de sistemes socials, polítics i econòmics que promouen l'individualisme social, com ho és el capitalisme neoliberal. En aquesta mena de sistemes, les capacitats individuals no es troben orientades cap al bé de la comunitat afavorint que el concepte d'acció comunitària se segmenti. Això deriva en què els determinants socials de salut persisteixin i no es puguin afrontar els eixos de desigualtat social de manera apropiada.

Una de les grans limitacions socials, és la falta de sentit de pertinença a un lloc, falta de sentit de consciència social i l'individualisme. Sense aquests elements es fragmenta el veritable objectiu de l'acció comunitària que és apoderar i educar a la persona perquè aquesta pugui tenir control sobre la seva salut i determinants, convertint-se en una tasca molt difícil poder conèixer quina és la seva posició en la societat, conèixer els recursos o actius en salut amb els quals es disposa i mitjançant la mateixa poder suggerir i treballar en els problemes propis de cada comunitat per a disminuir la bretxa o donar solució a les desigualtats socials. L'individualisme conjuntament amb  la diversitat cultural dona visibilitat a l'existència de la manca de solidaritat i d'estratègies de polítiques de caràcter integral orientat a la inclusió de tots els sectors poblacionals (principalment immigrants, pobles culturalment diferenciats) existents a la regió i el país. Els països on hi ha una forta presència d'immigrants normalment no tenen polítiques de pes de caràcter inclusiu d'acord amb les particularitats culturals.

Per a aconseguir un canvi, és de gran importància promoure l'apoderament de la població, evitant no excloure grups diferenciats i tractar de tenir una diversitat en els col·lectius per a donar solució als problemes de l'entorn, de manera que tots es puguin veure beneficiats i poder generar accions per a un servei integral cap a la comunitat. Això produeix un impacte positiu en la comunitat davant la cerca permanent d'accions afirmatives (polítiques públiques que busquen ajudar uns certs grups socials a sortir d'una situació de desigualtat) de part dels governs. Al mateix temps genera accions solidàries entre la població buscant de manera col·lectiva la manera de propiciar un benestar mitjançant aquestes iniciatives.

BepSalut

Càtedra de Promoció de la Salut

Com citar aquest article?

Acció Comunitària. Bepsalut [Internet]. març 2023; 26. [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/editorial/
Data de publicació:

març 2023

Autor/a:

BepSalut

Temps de lectura:

2 minuts

Etiquetes

, ,

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm