El grup d’experts d’alt nivell "One Health" (One Health High-Level Expert Panel) defineix One Health, “Una Sola Salud”, com un enfocament unificador integrat que procura equilibrar i optimitzar de forma sostenible la salut de les persones, els animals i els ecosistemes.
L'enfocament "One Health", promou la idea d’una salut única que integra tres dimensions interconnectades entre elles -la salut humana, la salut ambiental i la salut animal-, i planteja que els desafiaments i riscos que enfronten aquestes tres dimensions han d'abordar-se de forma holística i des d’una aproximació multidisciplinària.
En aquest sentit, l'Organització Mundial de la Salut defineix “One Health” com un enfocament que comporta un plantejament de disseny i aplicació de programes, polítiques, legislació i investigació i fa una crida a què múltiples sectors es comuniquin i col·laborin per a aconseguir millors resultats de salut pública i una bona salut global, entesa com a la suma de les interaccions entre la salut humana, ambiental i animal.

L'aparició de la pandèmia de la COVID-19 ha posat de relleu la gran interdependència existent entre la salut animal, la salut humana i la salut ambiental. La globalització, les emergències climàtiques i els canvis en el comportament humà presenten nombroses oportunitats perquè els patògens colonitzin nous territoris i evolucionin cap a noves malalties. Les àrees de treball en què l'enfocament "One Health" és especialment rellevant inclouen la seguretat alimentària, el control de les malalties que es poden propagar entre animals i humans i la lluita contra la resistència als antibiòtics.
El manifest de l’OMS per a una recuperació verda i saludable de la COVID (OMS, 2020) recull sis objectius, tots ells en consonància amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible i amb els principis bàsics del One Health sobre l’impacte de l’ecosistema sobre la salut: 1) protecció de la natura, 2) garantir l’accés a l’aigua neta, 3) assegurar una transició energètica ràpida i saludable, 4) promoure sistemes alimentaris sostenibles i saludables, 5)construir ciutats sostenibles i 6) deixar d’utilitzar combustibles fòssils.
L’adopció d’Una Sola Salut és una necessitat urgent per reestructurar polítiques de salut i fer-les més efectives i sostenibles. És per això que la implementació ha de realitzar-se a tots els entorns a on es desenvolupen les polítiques de salut, fent un replantejament de les prioritats polítiques, més enllà de salut humana.
És el moment de comprendre l’oportunitat que ens planteja l’enfoc “One Health” per prevenir i contenir futurs problemes de salut pública i per promoure la salut individual i col·lectiva.