La COVID-19 i els nous usos del temps

La societat s’adapta als canvis. La pandèmia mundial que ens ha arravatat vides humanes, alterat previsions econòmiques i fins i tot un decaïment general com a societat, també ens ha obert el ulls a accelerar uns canvis en la forma d’organitzar el treball i millorar la gestió dels nostres temps. Acceleració d’un canvi cultural que prové d’unes jornades presencials inacabables i horaris molt rígids i que transita cap a una nova cultura basada més en la flexibilitat, la confiança, la digitalització i la millor conciliació en relació als diferents usos del temps.

La necessitat d’incorporar de forma sobtada l’anomenat teletreball en el confinament ha generat distorsions que cal anar resolent, a través del Legislatiu o de decrets que les diferents administracions vagin impulsant.

Per això és cabdal educar en el teletreball i saber-lo incorporar amb totes les garanties possibles i per a totes les parts possibles. Si som capaços de construir un marc on empresaris/es i treballadors/es, dones i homes, funció pública i esfera laboral ens hi sentim còmodes, podrem millorar no només en termes de qualitat en el treball sinó de qualitat de vida.

Treball en remot combinat amb la presència en espais de treball compartits (fi dels despatxos) i on la informació es compartida pel núvol (minimització del paper) ens obre les portes a una governança més horitzontal que estimularà el treball en equip i democratitzarà les decisions, facilitant el treball per objectius i l’obtenció de resultats.

L’enquesta sobre usos del temps i confinament, elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), mostra com quasi el 90% valora positivament el teletreball i que el 61,4% el valora amb combinació amb la feina presencial. Dades encoratjadores com també ho és que el 86,5% valorin positivament també les reunions telemàtiques.

Perquè la millor gestió del temps de treball ha de possibilitar uns horaris més flexibles que equiparin a dones i homes amb la conciliació amb els temps personals i familiars.  Es guanyarà en eficiència i per tant en productivitat real, en motivació del talent reduint dràsticament l’absentisme. Més temps, més vida.

Aquesta nova cultura menys presencialista ha de donar garanties a una igualtat de gènere en termes d’usos del temps. Hem de ser capaços de trencar amb la sobrecàrrega de tasques domèstiques i d’atenció als infants i dependents que pateixen les dones envers els homes, i això també formarà part de l’educació en el teletreball, perquè encara tenim molta feina a fer. L’enquesta del CEO ens projectava una realitat dual de gènere en la percepció del confinament. El 83,9% dels homes diuen ser corresponsables en la realització del treball domèstic amb les seves parelles, mentre que només el 66% de les dones opinen el mateix. Massa diferències.

No es d’estranyar que un 63,4% ha reflexionat sobre l’organització del seu propi temps. Sentir-nos més empoderats sobre com ens organitzem i fer-ho en pla d’igualtat entre dones i homes, son alguns dels reptes que ens deixa la pandèmia.

I és en aquest marc que el govern hem presentat el pla #ViureMillor, amb tres eixos: 1) Viure una gestió dels temps més eficient per ser més productius 2) Viure una millor conciliació laboral, personal i familiar i fer-ho corresponsablement homes i dones i 3) Viure en hàbits saludables.

En unes altres paraules, aplicar les polítiques del temps per millorar en qualitat de vida.

Alexis Serra Rovira

Director de l’Oficina per a la Reforma Horària

Com citar aquest article?

Serra A. La COVID-19 i els nous usos del temps. Bepsalut [Internet]. octubre 2020; 23. [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/covid-19-usos-del-temps/
Data de publicació:

octubre 2020

Autor/a:

Alexis Serra Rovira

Temps de lectura:

3 minuts

Etiquetes

, , , , ,

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm