Ciència Ciutadana

La Ciència Ciutadana és la forma  d’investigació científica en la què persones no especialitzades participen activament en els processos de disseny, recopilació, anàlisi i generació de coneixement científic,  és a dir, la investigació no és portada a terme només per professionals. La premissa de la que parteix la ciència ciutadana és clara: les persones, independentment de la seva formació científica, poden aportar valuosos coneixements i habilitats per la investigació científica, complementant i enriquint el treball dels científics en el procés d’investigació. És més, es poden incloure perspectives i experiències de les persones que d’una forma clàssica d’investigació no es tindrien en compte.

Una de les àrees en les que s’està convertint en focus d’interès és en el camp de la salut, donat que amb la participació activa de la comunitat es poden arribar a aconseguir dades que, sense aquesta participació, no seria possible,  a més de poder incorporar-se perspectives molt diverses com gènere o edat. Per altra banda s’ha observat que involucrant a les comunitats en activitats científiques de l’àrea de la salut es fomenta la seva participació activa en la presa de decisions relacionades amb la seva salut, empoderant la ciutadania.

En aquest número de BepSalut ens apropem a tres projectes vinculats a la Ciència Ciutadana: el GiroStudi de l’Observatori Social, Ambiental i de Salut de Dipsalut que busca augmentar i millorar dades sobre la demarcació de Girona; Science for Challenge, que té com objectiu incorporar l’experiència del/la pacient per la millora dels serveis de salut i CoActuem per la Salut Mental,  el Primer xatbot de ciència ciutadana per fer recerca en salut mental.

BepSalut

Càtedra de Promoció de la Salut

Com citar aquest article?

Ciència Ciutadana. Bepsalut [Internet]. juny 2023; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/ciencia-ciutadana/
Data de publicació:

juny 2023

Autor/a:

BepSalut

Temps de lectura:

2 minuts

Etiquetes

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm