Sant Andreu de la Barca, una ciutat saludable

Un dels objectius de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca és millorar la salut i la qualitat de vida de la població i amb aquesta finalitat ha elaborat diversos plans de salut com a eina eficaç de treball. Aquests plans de salut estan en sintonia amb les exigències i requisits de la Xarxa Europea de Ciutats Saludables de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), de la qual la ciutat en forma part. Un dels eixos fonamentals d’aquests plans de salut és el disseny d’entorns urbans saludables, que té en compte especialment el paper que juga per a la salut la qualitat del medi ambient urbà, la planificació urbana saludable i la mobilitat dins del municipi.

La planificació urbana dels darrers anys a Sant Andreu de la Barca ha pivotat entorn al creixement i renovació urbana sense limitar-se al disseny i incorporant aspectes de tipus social, mediambiental i econòmic que influeixen a la salut de la població.

Per aconseguir una ciutat sostenible és fonamental impedir l’especulació urbanística; resoldre problemes sistemàtics d’infraestructura física, propietat i usos del sòl i resta de recursos naturals; establir un sistema que promou la seguretat, el desenvolupament social i el respecte mediambiental; tenir una visió de la ciutat des del punt de vista de l’individu, com l’entorn des d’on es desenvolupen les activitats per a la seva realització personal.

L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca va proposar l’any 2003 adoptar les mesures legals i urbanístiques necessàries per a desenvolupar un model de planificació urbana saludable, divulgar les experiències i instruccions al respecte mitjançant un decàleg de bones pràctiques, que faci realitat aquest compromís, i impulsar mesures de caràcter preventiu i d’incentivació fiscal que afavoreixin el desenvolupament a la ciutat d’un model d’urbanisme saludable i sostenible.

En aquest context juguen un paper fonamental la renovació urbana així com la contenció d’aquest espai per a protegir les zones boscoses que són necessàries per a mantenir l’equilibri ecològic. L’equilibri territorial a la ciutat és clar: un terç de la seva superfície és urbà, un terç industrial i un terç es destina a zones verdes.

Durant aquest període s’han dut a terme a la ciutat diverses actuacions que han fet valdre al municipi el qualificatiu de ciutat saludable, com ara l’increment de zones verdes i boscoses amb actuacions estratègiques com la requalificació de 12 hectàrees de terreny urbanitzable en zona forestal. Aquestes accions han tingut un gran impacte mediambiental. A cada barri de la ciutat s’han creat entorns municipals que permeten l’adopció d’estils de vida saludables i a menys de 500 metres de cada edifici hi ha una zona verda.

La ciutat es dissenya des de la perspectiva de l’individu pel que es prioritza al vianant en totes les actuacions. Amb aquesta finalitat s’han soterrat les vies del tren, s’ha transformat la carretera nacional que travessa la ciutat en una avinguda urbana, el casc antic s’ha convertit en una illa de vianants i s’han creat noves places i espais públics.

Els municipis han de ser també amables amb les persones que hi viuen i per això s’ha de millorar el seu aspecte. A Sant Andreu de la Barca ho hem fet amb actuacions com ara la construcció d’una font lluminosa a l’entrada de la localitat, l’increment de l’arbrat i flors ornamentals als carrers i places, la renovació del mobiliari urbà, el soterrament de contenidors en diversos espais de la ciutat i la renovació d’elements del mobiliari urbà.

Amb la finalitat de guanyar espai per als vianants s’han incrementat les zones d’aparcament i s’han adoptat mesures com ara que els edificis de nova construcció incorporin places de pàrquing, s’han suprimit barreres arquitectòniques i s’han ampliat voreres i es treballa en la creació d’un carril bici, aprofitant les característiques geogràfiques de la ciutat, bàsicament plana.

La millora dels polígons industrials, facilitant l’accés en transport públic i fent actuacions per reduir el soroll o la pols que poden generar les activitats econòmiques; la construcció d’un teatre de gran capacitat amb espais exteriors que fomenten la interacció social; o l’elaboració d’una ordenança municipal sobre l’ús de sistemes d’energia renovables en les noves construccions són d’altres de les accions que hem dut a terme els darrers anys per millorar la qualitat de vida de les persones i fer de Sant Andreu de la Barca una ciutat saludable.

Enric Llorca

Alcalde de Sant Andreu de la Barca

Com citar aquest article?

Sant Andreu de la Barca, una ciutat saludable. Bepsalut [Internet]. febrer 2017; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/sant-andreu-de-la-barca-una-ciutat-saludable/
Data de publicació:

febrer 2017

Autor/a:

Enric Llorca

Temps de lectura:

3 minuts

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm