Quin lligam hi ha entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i els determinants socials de la salut?

L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució “Transformar el nostre món: l’Agenda de 2030 per al Desenvolupament Sostenible”. Aquesta Agenda conté 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 fites per millorar la vida de totes les persones i avançar cap el desenvolupament sostenible a nivell mundial. Es tracta d’un pla d’acció fins l’any 2030 vers les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i el partenariat. Els ODS i les fites són de caràcter integrat i indivisible, i conjuguen tres dimensions interconnectades: econòmica, social i ambiental. Concretament, s’aborden àrees, que requereixen accions a nivell internacional, nacional i local: pobresa, fam i seguretat alimentaria, salut i benestar, educació, igualtat de gènere, aigua neta i sanejada, energia neta i assequible, treball, indústria i infraestructures, reducció de les desigualtats, ciutats i comunitats sostenibles, consum i producció responsables, canvi climàtic, oceans, ecosistemes terrestres, pau, inclusió social, accés a la justícia i institucions responsables.

El tercer ODS és “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. Tot i que la salut només és un del ODS, els 16 restants es troben estretament relacionats amb la salut des de la mirada dels determinants socials de la salut. Aquests són les condicions en què les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen i són els principals responsables de les desigualtats en salut. Estan configurats per la distribució de la riquesa, el poder i els recursos a nivell mundial, nacional i local i influïts per les polítiques.

Per exemple, quan s’estableix erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes (ODS 1), aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes (ODS 5), promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom (ODS 8), aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles (ODS 11) o adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes (ODS 13), s’està treballant per millorar la salut, el benestar i reduir les desigualtats socials en salut. Així, la salut i el benestar són essencials  pel desenvolupament sostenible, i només serà possible assolir l’ODS 3 si es treballa sobre els determinants socials de la salut i s’assoleixen la resta d’objectius. En conseqüència, la salut i l’equitat en salut són elements transversals que requereixen un abordatge intersectorial compartint els objectius, amb aliances amb tota la societat i considerant el paper clau de la participació de la ciutadania.

Així doncs, treballar des dels determinants socials de la salut, la promoció de la salut i incorporar la Salut en Totes les Polítiques són estratègies fonamentals per assolir l’èxit de l’Agenda 2030, i és coherent amb les Declaracions de Rio, Helsinki i Shangai. A més, la participació de la ciutadania i l’apoderament de les persones són indispensables en l’Agenda 2030 i en la perspectiva dels determinants socials de la salut. Aquesta participació es fonamenta en la justicia social i implica una orientació cap a un model centrat en les persones. També, tal com postula l’Agenda 2030, “els infants i els joves són agents fonamentals del canvi”. Per tant, cal promoure el dret dels infants i els adolescents a participar activament en la construcció del desenvolupament sostenible.

S SDG Poster Letter 1
Mariona Pons

IDIAP Jordi Gol

Com citar aquest article?

Quin lligam hi ha entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i els determinants socials de la salut?. Bepsalut [Internet]. desembre 2016; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/quin-lligam-hi-ha-entre-els-objectius-de-desenvolupament-sostenible-i-els-determinants-socials-de-la-salut/
Data de publicació:

desembre 2016

Autor/a:

Mariona Pons

Temps de lectura:

3 minuts

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm