One Health: una estratègia necessària per fer front als reptes sanitaris del segle XXI

La pandèmia per la COVID-19 ha evidenciat que no estàvem preparats per fer front als importants reptes sanitaris que ens depara el segle XXI. Si bé l’aparició dels SARS-CoV-2 ha posat el focus en el risc que suposen les malalties d’origen animal, les amenaces per la salut de les persones van més enllà d’aquest problema. L’increment de la mortalitat degut a l‘aparició d’onades de calor cada cop més intenses i més freqüents, la manca de disponibilitat d’aigua degut a la creixent desertificació del nostre territori i els problemes de seguretat alimentària que això pot comportar o l’augment de pacients amb patologies respiratòries degut a un increment en els nivells d’al·lèrgens al ambient son exemples de que els actuals reptes sanitaris son múltiples i de diferent naturalesa. Resulta evident que la pressió que exerceix el medi ambient sobre l’estat de salut de les persones ha incrementat substancialment respecta a fa 50-70 anys, i aquest és un problema que no pot abordar-se exclusivament des d’una perspectiva sanitària. La realitat demostra que cal abordar la salut des d’un punt de vista integral, tenint en compte tots els factors que condicionen el estat de salut de les persones: la salut animal, la salut mediambiental, i els factors socials, econòmics i culturals. Aquesta és en definitiva la essència del concepte One Health que des del 2009 promouen entitats com la Organització Mundial de la Salut, la Organització Mundial de la Sanitat Animal i l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura.

Si bé des de fa temps s’estan duent a terme diferents activitats centrades en el concepte One Health, la visió patogènica que històricament hem tingut de la salut està dificultant el canvi cultural necessari per materialitzar-lo en estratègies que ens permetin no només millorar les mesures preventives, creant sistemes més eficients per la detecció precoç dels riscos per tal de poder actuar en origen i mitigar els seus efectes (estratègia a curt termini), sinó també avançar cap els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que son els que en definitiva permetran restaurar l’equilibri ecològic del planeta i per tant disminuir la pressió que exerceix l’entorn en la salut i benestar de la població.    

La irrupció del SARS-CoV-2 ens ha demostrat que no podem continuar abordant els reptes sanitaris del segle XXI amb la visió i les eines del segle XX. En aquest context neix la Plataforma One Health (Una Sola Salut), promoguda per las Conferencies de degans de Infermeria, Farmàcia, Medicina i Veterinària juntament amb les respectives organitzacions col·legials nacionals, que té per objectiu principal  impulsar el canvi de paradigma que suposa el concepte One Health. Es tracta d’una associació d’àmbit nacional que actualment aglutina a més de 130 entitats de diferents sectors i disciplines que col·laboren per facilitar, en la mesura del possible, a que el concepte One Health esdevingui un element estructural i vertebrador de les futures societats.

     

Maite Martín

Degana de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona i Presidenta de la Plataforma One Health (Una Sola Salut)

Com citar aquest article?

Martín, M. One Health: una estratègia necessària per fer front als reptes sanitaris del segle XXI. Bepsalut [Internet]. juliol 2022; 25. [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/one-health-una-estrategia-necessaria-per-fer-front-als-reptes-sanitaris-del-segle-xxi/
Data de publicació:

juliol 2022

Autor/a:

Maite Martín

Temps de lectura:

2 minuts

Etiquetes

, , , , ,

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm