Les habilitats per a la vida i les Escoles Saludables, l’experiència de Proinapsa - UIS

Des de fa 30 anys l’Institut Proinapsa de la Universidad Industrial de Santander (UIS)  ha realitzat investigació i intervencions en programes de salut escolar amb institucions educatives i de salut en diferents departaments i municipis de Colòmbia. El treball s’ha enfocat especialment en metodologies per fer realitat la promoció de la salut en l’àmbit escolar mitjançant l’estratègia Escoles promotores de la Salut. La formació integral i l’educació per una vida llarga i saludable ha estat al centre, fet facilitat per les habilitats psicosocials per a la vida proposades per l’OMS al 1993.

Existeix molta evidència de que una bona salut facilita i millora l’aprenentatge, disminueix l’absentisme i la deserció escolar i augmenta el  rendiment acadèmic de nenes, nens i joves (OPS, 1998). Alhora l’educació té un impacte profund en les condicions de salut de les persones i les comunitats, en especial en nenes i adolescents (Unicef, 2004). Per això l’aposta des de Proinapsa ha estat enfortir l’aliança entre els sectors de la salut i l’educació per al desenvolupament de les Escoles Saludables.

Les Escoles Saludables són una resposta al que fou plantejat a Ottawa  (OMS, 1986) i és per això que al 1999 quan Proinapsa escriu la primera guia (Mantilla BP, 1999) per portar a terme aquesta estratègia, defineix cinc eixos operacionals: polítiques saludables en l’àmbit escolar, educació i comunicació per a la salut, ambients escolars saludables, participació social i comunitària, serveis de salut, alimentació i vida activa.

En el context de la iniciativa internacional, les Habilitats per a la Vida són un grup de deu habilitats psicosocials que faciliten a les persones afrontar amb èxit les exigències i reptes de la vida diària (Mantilla L, 2000), les quals són fonamentals per fer front al complex món d’avui.

A Colòmbia es va realitzar una adaptació de la proposta metodològica de l’OMS per a l’ensenyament de les Habilitats per a la Vida en l’àmbit de l’educació formal. Aquesta adaptació va incloure la denominació de les deu habilitats psicosocials per a la vida de la següent manera: coneixement de un mateix, empatia, comunicació assertiva, relacions interpersonals, presa de decisions, solució de problemes i conflictes, pensament creatiu, pensament crític, gestió d’emocions i sentiments i estió de tensions i estrès.

Aquesta proposta fou difosa al país a través del llançament de l’estratègia Escoles Saludables al 1999 i el primer taller nacional de la mateixa estratègia, promogut pel Ministeri de Salut i realitzat per l’equip de l’Instituto Proinapsa.

Des d’aquesta institució l’aposta de com fer realitat les Escoles Saludables, va incloure l’ensenyament i l’aprenentatge de les habilitats psicosocials per a la vida dins de l’eix Educació per a la salut amb aproximació integral, s’emfatitza en transversalitzar-les en el currículum escolar per contribuir a la formació integral per una vida saludable i no únicament a la prevenció de problemes específics, aproximació molt utilitzada pel sector de la salut.

Addicionalment, també l’ensenyament i l’aprenentatge de les Habilitats per a la Vida han estat immerses en l’eix Creació de un ambient favorable, especialment en l’establiment d’una convivència harmònica tant a l’aula com en les relacions que s’estableixen entre la comunitat educativa: docents, directius, estudiants i famílies.

Encara que l’aposta d’Escoles Saludables es va plantejar des del començament com un treball de socis i aliats entre tots els sectors de salut i educació, el desenvolupament de les Habilitats per a la Vida fou principalment recollit per el sector de l’educació, especialment quan es van compartir materials educatius i instruments dirigits a les persones docents i a com facilitar el seu treball amb estudiants.

L’ensenyament i l’aprenentatge de les Habilitats per a la Vida en el marc de les Escoles Saludables s’ha treballat en programes i projectes per enfortir l’educació efectiva sexual; en la formació de líders per l’educació entre iguals; per enfortir la convivència i l’afectivitat; el foment d’estils de vida saludables; l’aproximació de gènera i els drets, així com la prevenció del VIH/Sida i les infecció de transmissió sexual.

El gran repte segueix essent el treball articulat dels dos sectors per aconseguir millors condicions de salut i de l’aprenentatge per a la població en edat escolar.


Referències

Organización Panamericana de la Salud (OPS). Escuelas Promotoras de la Salud, Entornos Saludables y mejor salud para las generaciones futuras. Washington D. C: OPS, 1998

UNICEF. Estado Mundial de la Infancia. Las niñas, la educación y el desarrollo. Nueva York: UNICEF, 2004.

Organización Mundial de la Salud, Salud y Bienestar Social Canadá, Asociación Canadiense de Salud Pública. “Carta de Ottawa  para la Promoción de la Salud”. En Conferencia Internacional sobre la Promoción de la Salud. Ottawa: OMS, 1986.

Mantilla, BP. Mantilla, L, Hakspiel, MC. Hacia la construcción de Escuelas Saludables. Guía para docentes y personal de salud. Bucaramanga: Publicaciones UIS, 1999.

Mantilla, L. Habilidades para vivir: una propuesta pedagógica para la promoción del desarrollo humano y la prevención de problemas psicosociales. Santafé de Bogotá: Fe y Alegría 2000

Mantilla, Blanca P. et al. De par en par. Escuelas Promotoras de la Salud y el Desarrollo. Bucaramanga: Publicaciones UIS, 2009.

Blanca Patricia Mantilla Uribe

Directora de l’Institut Proinapsa, Universitat Industrial de Santander-UIS, centre col·laborador de la OMS en Promoció de la Salut i Salut Sexual i Reproductiva.

Com citar aquest article?

Les habilitats per a la vida i les Escoles Saludables, l’experiència de Proinapsa - UIS. Bepsalut [Internet]. maig 2015; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/les-habilitats-per-a-la-vida-i-les-escoles-saludables-lexperiencia-de-proinapsa-uis/
Data de publicació:

maig 2015

Autor/a:

Blanca Patricia Mantilla Uribe

Temps de lectura:

4 minuts

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm