L’Organització Mundial de la Salut ha incorporat als Objectiu de Desenvolupament Sostenible el repte de revertir les conseqüències del canvi climàtic. Amb l’objectiu número 13, Acció pel clima, l’objectiu és enfortir la resiliència, incorporar estratègies de canvi climàtic a les polítiques nacionals i millorar de la sensibilització i l’educació en aquest tema .
La proposta és anar a l’arrel del problema i proposar un canvi de model energètic que substitueixi les energies fòssils i l’emissió de CO2 i gasos d’efecte hivernacle, per d’altres energies alternatives. És un repte que s’ha d’incorporar des de ja a les polítiques de tots els països.
El canvi climàtic està afectant paulatinament els ecosistemes del planeta. L’intensiva explotació –sovint incontrolada- dels recursos naturals, així com l’increment del consum d’energies provinents de sistemes de generació contaminats, s’apunten com els principals, però no únics, responsables d’una situació que requereix d’una intervenció multinivell.
Es sap que el canvi climàtic afecta a tots els països amb independència del seu nivell socioeconòmic però les capacitats d’aquests per fer front als problemes que se’n deriven no és la mateixa. Així doncs, els països amb recursos sanitaris deficients (majoritàriament països en vies de desenvolupament) són els que en patiran els efectes de forma més contundent i prolongada. D’altra banda, persones grans i nens, s’erigeixen com els col·lectius més vulnerables i més exposats als efectes sanitaris dels canvi climàtic.
Els canvis als ecosistemes ja estan afectant a la salut de les persones pel seu impacte sobre aspectes tan fonamentals com l’aigua potable, l’aire net i l’accés als aliments. Tot i això tenim al nostre abast solucions viables perquè els països puguin tenir una activitat econòmica més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.