Tradicionalment la salut pública s’ha centrat en la protecció i la prevenció i ha posat èmfasi en la reducció dels factors de risc i en les barreres per aturar o atenuar les seves conseqüències en la malaltia. En aquest sentit, les intervencions educatives per a promoure la salut s’han focalitzat exclusivament en la prevenció i han pivotat en la simple transmissió d’informació per a la millora de la salut.
Tanmateix, l’enfocament ideològic i metodològic de la salut ha canviat substancialment en els últims anys. S’ha passat d’un concepte negatiu de la salut, a una visió positiva i, com a conseqüència d’aquest canvi, les accions educatives es dirigeixen cada vegada més a desenvolupar les competències psicosocials de nenes, nens i adolescents en front de l’enfocament preventiu que havia prevalgut fins aleshores.
En aquest sentit, s’estan desenvolupant aproximacions educatives a la salut orientades a les habilitats i a abordar tots els aspectes de la salut, incloent el físic, el social, l’emocional i el benestar mental. Des d’aquesta perspectiva, la capacitació de les persones per fer front de manera positiva als requeriments de l’entorn es basa en el desenvolupament de les habilitats per a la vida, una aproximació que està prenent rellevància en les intervencions amb nens, nenes i adolescents i en la que col·laboren administracions públiques, universitats i organitzacions de la societat civil.
El butlletí que teniu al davant té l’objectiu de promoure aquest enfocament d’educació per a la salut basat en les habilitats per a la vida. En ocasió de la celebració del IV Seminari Internacional de les Habilitats per a la Vida, celebrat els dies 22 i 23 d’abril a Bilbao, i compartint els mateixos objectius, aquest butlletí exposa reflexions i experiències procedents de Catalunya, l’Estat Espanyol, Europa i Amèrica Llatina amb la finalitat de posar de relleu la potencialitat d’aquesta aproximació.
L’entrevista realitzada a Roberto Flores, director de la Fundación EDEX (Educación-Experimentación), presenta la trajectòria del model a través dels canvis que s’han esdevingut en la pròpia fundació. Seguidament s’exposa l’experiència d’un programa que les aplica, el programa “Sigues tu”: eines i actius per a la salut” endegat per Dipsalut i en el qual l’aprenentatge de les habilitats per a la vida és l’estratègia que s’utilitza per a promoure la salut. Finalment, dues reflexions que respectivament analitzen les claus pedagògiques i metodològiques que orienten el treball de la Fundació EDEX, que ha impulsat l’escola Iberoamericana de d’Habilitats per a la Vida, i de l’Instituto Proinapsa de la Universidad Industrial de Santander.