Formació en habilitats per a la vida en l'àmbit universitari

En aquestes línies es pretén descriure breument allò fonamental d'un programa d'Habilitats per a la Vida adaptat per a universitaris que des de l'any 2011, es desenvolupa a la Universitat Autònoma de Yucatán, Mèxic, el propòsit és contribuir a la formació i salut integral de les persones que decideixen ser psicòlegs, en el marc del Model Educatiu per a la Formació Integral de la mateixa Universitat (MEFI, 2011) i de la proposta de l'OMS (1993) de les deu Habilitats bàsiques per a la Vida.

Aquest programa que s'inicia en col·laboració amb el grup EDEX, està constituït actualment, com a un eix transversal en el pla d'estudis de la llicenciatura en psicologia i té com a objectiu principal desenvolupar un model per a l'aprenentatge, pràctica i avaluació de les principals habilitats per a la vida, en estudiants universitaris mitjançant una aplicació personal, universitària i professional, per millorar el seu benestar.

Les 10 habilitats bàsiques que s'inclouen en el programa són les següents:

1. Coneixement d’un mateix.

2. Empatia.

3. Comunicació assertiva.

4. Relacions interpersonals.

5. Presa de decisions.

6. Solució de problemes.

7. Pensament Creatiu.

8. Pensament Crític.

9. Maneig d'emocions i sentiments.

10. Maneig de tensions i estrès

Per a la pràctica d'aquestes habilitats es va dissenyar un programa, sistemàtic per a aquest propòsit, que consisteix en una sèrie d'exercicis individuals i grupals amb situacions simulades i reals de vida que involucra també la situació acadèmica com a oportunitat per posar en pràctica aquestes habilitats, amb professors com a facilitadors, les quals són donades a conèixer i vivències en cada un de tres moments de la llicenciatura en psicologia, amb tres objectius diferents de la següent manera:

Etapa 1 (primer any). Jo com a PERSONA en la meva vida quotidiana i a la Universitat. En un primer moment el que es pretén és promoure en els alumnes, organitzats en grups petits, el coneixement i comprensió de les deu habilitats per a la vida de tal manera que permetin la seva aplicació a la vida personal i a la seva vida quotidiana amb els altres.

Etapa 2 (tercer any). Jo com a UNIVERSITARI amb responsabilitat social. Aquí les activitats es concentren en promoure en els alumnes la comprensió i posada en pràctica de les deu habilitats bàsiques com a universitaris. És a dir, entendre i fomentar el desenvolupament d'aquestes habilitats, en el context de la universitat, de les situacions quotidianes que hi són presents, així com d'objectius, projectes i problemes de la vida universitària.

Etapa 3 (cinquè any). Jo com a PSICÒLEG i formador d'habilitats per a la vida. Les activitats es concentren en promoure en els alumnes la pràctica i el desenvolupament de les deu habilitats bàsiques proposades en el seu rol com a professionals i com a formadors en Habilitats per a la Vida. Per això es trien espais i institucions en els quals ells puguin impartir tallers o algun curs planejat per cobrir aquest objectiu.

Al final d'aquesta primera generació (2011-2016) els resultats fins al moment han estat encoratjadors ja que s'ha pogut comprovar el seu impacte i aplicació, amb el propòsit que tingui un efecte per a la vida com és el lema d'aquesta Facultat: "No aprenem per a l'escola sinó per a la Vida". Es considera que és un programa innovador amb possibilitats d'ampliar-ho més a la Universitat, i es plantegen reptes importants com una major sistematització en les activitats i en el procés d'avaluació.

ELÍAS A. GÓNGORA CORONADO

Universitat Autònoma de YUCATÁN

Com citar aquest article?

Formació en habilitats per a la vida en l'àmbit universitari. Bepsalut [Internet]. febrer 2017; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/formacio-en-habilitats-per-a-la-vida-en-lambit-universitari/
Data de publicació:

febrer 2017

Autor/a:

ELÍAS A. GÓNGORA CORONADO

Temps de lectura:

3 minuts

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm