Entorns promotors de la salut

L’orientació d’entorns cap a la promoció de la salut, definida a la Carta d’Ottawa, és una de les estratègies a desenvolupar en una societat complexa i relacionada entre sí, on la salut ha de ser l’eix transversal de les polítiques públiques a nivell global, de país i de municipi. La transformació de l’entorn, la reducció de les desigualtats, la incorporació de la visió de gènere, l’organització del treball, entre altres, són responsabilitat de les persones i institucions a l’hora de prendre decisions per assolir comunitats saludables.

És amb l’objectiu d’integrar i coordinar els esforços de promoció de la salut entre tots els nivells, sectors i actors implicats, que el Ministeri de Sanitat ha elaborat l’Estratègia de promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut (SNS). L’estratègia proposa el desenvolupament progressiu d’intervencions dirigides a prevenir les malalties, lesions i la discapacitat, actuant sobre els factors de risc al llarg del curs de la vida de les persones i tenint en compte els entorns en els que la gent viu.

Amb la voluntat d’exemplificar aquesta idea,  es dedica part important d’aquest número de bepSALUT a analitzar unes intervencions en entorns de salut que demostren com les persones poden utilitzar i modelar activament l’entorn amb la finalitat de promoure la salut o resoldre problemes relacionats amb la salut. Cardona i San Fernando de Henares són dos exemples de ciutats que han situat la salut a  la seva agenda d’ordenació municipal i han creat uns entorns de suport a la salut des de l’àmbit local.

Alhora s’exposa una estratègia global d’ajuda que pretén demostrar com un instrument d’actuació basat en l’alfabetització per a la salut, aplicat a un entorn de centres sanitaris, pot ajudar a millorar la qualitat de l’atenció de la salut i les condicions per a la satisfacció de pacients, familiars i professionals.

En definitiva, i tal com podran llegir en els articles que tenen al davant, les actuacions per promoure la salut des dels entorns permeten actuar des de diferents dimensions, tan a nivell comunitari com a nivell local. 

BepSalut

Càtedra de Promoció de la Salut

Com citar aquest article?

Entorns promotors de la salut. Bepsalut [Internet]. setembre 2014; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/entorns-promotors-de-la-salut/
Data de publicació:

setembre 2014

Autor/a:

BepSalut

Temps de lectura:

2 minuts

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm