El primer xatbot de ciència ciutadana per fer recerca en salut mental

Sovint penso que la feina és d’aquells llocs on hi ha molta gent en la meva situació, amb un problema de salut mental. Però alhora és un entorn on costa molt dir-ho i mostrar-ho. Hi ha por de perdre la feina. Trobo a faltar un espai per compartir emocionalment certs aspectes. M’aniria molt bé i tots deixaríem de tenir tants prejudicis.

Imagen1

Aquest relat és un dels més de 200 relats que s’envien a través del xatbot de Telegram "CoActuem per la Salut Mental". Aquest xatbot, que segueix funcionant a l’abril de 2023, neix d'un projecte europeu de ciència ciutadana del programa de recerca i innovació Horitzó 2020. Està impulsat pel grup de recerca OpenSystems de la Universitat de Barcelona i la Federació Salut Mental Catalunya.

L’objecte de recerca de CoActuem per la Salut Mental són les xarxes de suport social en salut mental, és a dir: les xarxes de relacions socials que tenim totes les persones. Les xarxes milloren la qualitat de vida i el benestar, actuen contra l’exclusió social i són un factor protector contra les recaigudes de les persones amb problemes de salut mental.

El projecte se situa en el marc de la ciència ciutadana i, més específicament, en el marc de la ciència ciutadana social que definim com una recerca codissenyada i impulsada directament per grups de ciutadans que comparteixen una preocupació social.

La recerca posa les persones amb problemes de salut mental i familiars al seu centre. Va iniciar-se el 2020 amb una crida oberta a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. Aquestes persones  han participat com a persones coinvestigadores, expertes a través de la seva experiència personal, en totes les etapes del projecte. S’hi han implicat 32 persones.

Les persones coinvestigadores van escriure 222 microrelats, basats en vivències personals relacionades amb les xarxes de suport social. La majoria dels relats van il·lustrats per un dibuixant professional (Pau Badia), per expressar millor les vivències de cada persona. En aquest viatge s’hi han incorporat organitzacions vinculades amb la salut mental per donar un marc i anticipar possible accions fruit de la recerca.

Els microrelats formen part del primer xatbot que s'utilitza per fer ciència ciutadana. És un xatbot de persones a persones. A través de l’App de Telegram, aquesta recerca és oberta a qualsevol persona major d'edat i de qualsevol indret del món (disponible en català, castellà, anglès i alemany).

La recerca de CoActuem per la Salut Mental és una recerca transdisciplinària, basada en la ciència social computacional i les ciències de la complexitat (i la teoria de xarxes complexes). Combina aspectes quantitatius i qualitatius propis de les ciències socials. S’està analitzant tant el contingut dels relats com les discussions sorgides en cada etapa de la investigació de forma qualitativa. S’ha realitzat un procés d’interpretació col·lectiva de les dades científiques recollides a través del xatbot per fer propostes d’accions col·lectives elaborades en base a les dades recollides pel xatbot i en base al contingut dels relats.

Més de 80 persones es van aplegar el 18 de novembre de 2022 a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (Barcelona) en la Assemblea final del projecte  en què es van presentar els resultats del procés col·laboratiu desenvolupat al llarg de tres anys. Gràcies a aquest procés, ha estat possible entendre millor com funcionen les xarxes de suport social en salut mental i proposar accions per promoure-les i enfortir-les, així com validar un document final de recomanacions polítiques.

Web del projecte: https://coactuem.ub.edu/

Email de contacte: info.coactuem@ub.edu

Josep Perelló Palou

Universitat de Barcelona. Open Systems

Com citar aquest article?

Perelló, J. El primer xatbot de ciència ciutadana per fer recerca en salut mental. Bepsalut [Internet]. juny 2023; 27. [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/el-primer-xatbot-de-ciencia-ciutadana-per-fer-recerca-en-salut-mental/
Data de publicació:

juny 2023

Autor/a:

Josep Perelló Palou

Temps de lectura:

3 minuts

Etiquetes

, ,

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm