Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) han entrat a formar part de la nostra vida quotidiana. Des de la seva aparició, la revolució tecnològica ha estat constant i l’impacte en les nostres vides és del tot indiscutible. Les seves aplicacions són gairebé infinites i, cada dia n’apareixen de noves.
L’àmbit de la salut no ha viscut d’esquenes a les TIC, i des de fa uns anys s’han incorporat com una eina més de treball en els centres de salut, integrant-se com una part més de la realitat laboral en la planificació de consultes i l’organització de recursos, millorant la gestió de la salut. Però, més enllà dels usos instrumentals, ens obren un món d’oportunitats que hem de saber aprofitar, entre les quals, la prevenció dels consums de drogues mitjançant les TIC, un canal d’ús gairebé obligat, especialment si volem arribar als més joves.
En l’àmbit de les drogodependències hem prioritzat la creació d’un canal temàtic, el Canal Drogues, amb l’objectiu que esdevingui l’espai de referència, comunicació i intercanvi d’informació sobre el consum de drogues, amb continguts adreçats a la ciutadania i els professionals, que apropi els recursos d’informació, orientació i assistència, i difongui les polítiques de drogues, actuacions, programes, activitats formatives i principals resultats dels estudis i investigacions al voltant de les addiccions. És també la porta d’entrada d’altres projectes web, com l’Hemerotecavirtual, que recull tos els materials elaborats en l’àmbit de la prevenció de drogues a Catalunya.
Pel que fa als programes de prevenció, hem de tenir present que els joves actuals són nadius digitals, han utilitzat les noves tecnologies des de la infància, és mouen pel món virtual amb total naturalitat i hi inverteixen una part important del seu temps, tant per comunicar-se amb els amics, com per rebre informació i coneixements. Un dels canvis més notoris en l’ús de les TIC és que els joves no busquen informació, sinó que la informació els troba. Per tant, els missatges preventius els han d’arribar i han de ser prou engrescadors per despertar el seu interès utilitzant un llenguatge proper i una posada en escena versemblant que capti la seva atenció. A més, l’àmbit 2.0 resignifica els rols d’emissor i receptor: si abans els joves eren receptors passius, en l’actualitat la interacció esdevé necessària per realitzar una prevenció atractiva. Així doncs, no només s’ha d’estar a la xarxa sinó que s’hi ha de participar. Per això, hem creat el Q de festa en l’àmbit d’oci nocturn, les webs la Clara per a adolescents a partir dels 16 anys, o el Pep a partir de 14 anys, que compta amb la participació dels propis adolescents i joves universitaris per dinamitzar la fan page del Facebook, el programa Drojnet2, on els adolescents i joves (14-25 anys) elaboraven SMS i MMS preventius per participar en concursos mensuals i en què els missatges guanyadors s’enviaven els divendres a la nit al telèfon mòbil de tots els joves participants.
També en l’àmbit preventiu, el programa Beveu Menys (intervencions breus per a consumidors de risc) ha incorporat les TIC, creant una plataforma com a eina de comunicació i intercanvi entre els més de 640 professionals de la Xarxa de Referents en Alcohol de l’Atenció Primària i dels Centres d’Atenció i Seguiment. Representa un espai de consulta en temes d’alcohol i de posada en comú d’experiències de treball entre els referents. També és accessible a la població general una calculadora del consum d’alcohol en línia que permet calcular de forma anònima el patró de consum i rebre un missatge amb informació i consells.
No obstant això, la prevenció del consums mitjançant TIC presenta dues dificultats. D’una banda, pot comportar problemes cognitius-conductuals, i, per tant, esdevé un repte realitzar prevenció de les conductes addictives mitjançant canals que en sí mateixos poden ser problemàtics si se’n fa un mal ús. I de l’altra, l’avaluació de les estratègies preventives mitjançant les TIC esdevé complex per obtenir dades d’impacte. Tot i les dificultats, no podem obviar la realitat virtual. El futur en prevenció passa inequívocament per les TIC.