La crisi actual porta la necessitat de que la salut estigui integrada en l’eix de totes les polítiques
municipals. I quan parlo de salut no em refereixo només a combatre la malaltia, sinó sobretot a afavorir la salut des d’una perspectiva àmplia.
A mode d’exemple, comparteixo els resultats d’alguns estudis per contextualitzar-ho:
- Quants més serveis socials, menys consultes mèdiques tenim.
- La solitud pot incrementar el risc de mort en un 32% en persones majors de 65 anys.
Persones amb menys ingressos econòmics viuen fins a 14 anys menys que les que més tenen. - Viure a menys d’un quilòmetre de zones verdes pot reduir fins gairebé a la meitat les probabilitats de reportar estrès, depressió o altres malalties.
- Segons la OMS, els greixos trans (habituals en productes ultraprocessats) provoquen 500.000 morts anuals per malalties cardiovasculars.
- La mortalitat per qualsevol causa augmenta en un 50% en persones sedentàries.
- A Europa es produeixen 800.000 de morts anuals per contaminació ambiental.
- A Espanya, les principals causes de mortalitat són la malaltia cardiovascular (120.000) i els tumors (110.000). No obstant, el risc de patir aquests problemes venen determinats en un 82% i un 90%, respectivament, per factors modificables del nostre entorn i estil de vida. Percentatges similars ens trobem amb altres malalties.
Per tant, des de la política municipal podem, literalment, salvar vides. Per exemple amb polítiques socials, fiscals i d’ajuda, educació, zones verdes, equipaments esportius, serveis socials, incentivant el consum de productes de proximitat, energies renovables, etc.
Pel que fa a l’experiència personal voldria posar en valor la gran feina feta per tot l’equip de govern. A continuació cito les principals mesures portades a terme:
- Actualització constant de les informacions relacionades amb la covid19 mitjançant els canals de l’Ajuntament.
- Preparació de línies d’ajuda econòmica a empreses, comerços, autònoms i famílies afectades per ERTO.
- Comunicació constant amb els serveis socials per tal de seguir la situació de la població més vulnerable.
- Trucades de seguiment a majors de 70 anys.
- Suspensió del cobrament de les quotes de l’escola de música, de l’escola bressol i del mercat municipal.
- Posposat el cobrament de tributs fins al segon semestre.
- Acceleració de processos d'adjudicació d'obres, serveis i subministrament per activar l’economia local.
- Decisió de subvencionar part del cost del casal d’estiu.
- Contacte permanent amb entitats del poble.
- Suport per a la realització en format on-line de les Festes del Roser.
- Contacte permanent i suport a l’escola, ajudant, per exemple, fent arribar dossiers de treball a alumnes que ho necessitaven.
- Participació a una Taula de treball comunitari amb agents del territori per abordar la situació des d’un enfoc social.
- Publicació d’un llibret amb consells per enfortir el sistema immunitari i millorar la salut durant el confinament. El dia de Sant Jordi es va regalar un exemplar a cada llar, junt amb una flor.
- Suport i col·laboració activa amb grups de voluntariat, qui van fabricar centenars de mascaretes i 2200 bates destinades als hospitals. M’agradaria agrair la increïble feina feta per totes les persones voluntàries.
I per últim, al respecte dels reptes de futur, i en primer lloc, crec en la necessitat de fer una reflexió com a societat. Hem acceptat la major retallada de drets i llibertats des de la dictadura, en nom de la salut. Tot i haver veus crítiques de reconegut prestigi nacional i internacional al món acadèmic, científic i mèdic, aquestes no arriben als mitjans oficials.
En segon lloc, penso que cal despertar un esperit més crític i ampli envers la salut. Caldria parlar de salut no només des de les trinxeres contra els virus, sinó també des de molts altres fronts. A mode d’exemple, durant la present crisis sanitària s’estan instal·lant arreu del nostre territori milers de noves antenes per donar cobertura al 5G, una tecnologia amb potencials efectes negatius per la salut àmpliament demostrats científicament.
En tercer lloc, cal integrar la salut en les polítiques municipals, des d’una perspectiva integral de salut pública.
Per últim, cal promoure una educació per la salut dirigida a tota la ciutadania. La salut és i ha de ser una conquesta personal i social. Cal sensibilitzar, informar i educar parlant d’activitat física, alimentació, descans, gestió emocional, contacte amb la natura, connexió social o, fins i tot, de connexió interior i espiritualitat.
Crec profundament que la millor vacuna contra qualsevol malaltia és l’educació i la promoció de la salut, i que persones més conscients i més sanes seran persones més lliures.