Cardona Integral: la reorientació de l’entorn cap a la promoció de la salut

La promoció de la salut, tal com s’ha anat conceptualitzant al llarg dels anys i com ha estat definida a la Carta d’Ottawa per a la Promoció de la salut, posa èmfasi, entre altres estratègies, en la reorientació de l’entorn per a l’assoliment de la salut de la població.

A Cardona (Catalunya), partint dels cinc eixos prioritaris per a l’acció en promoció de la salut de la Carta d’Ottawa, es plantegen un seguit d’accions compreses en el programa Cardona Integral que, al seu torn, s’emmarca en les estratègies globals Europa 2020, HealthyPeople 2020, Estrategia de Promoción de la salud y prevención de la enfermedad del Sistema Nacional de Salud i Pla Interdepartamental de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El govern local, conscient de les implicacions que tenen les decisions polítiques en la salut de la població, formula polítiques públiques encaminades a crear un ambient físic i social saludable, potenciant la xarxa social de Cardona i reforçant l’acció comunitària. És a partir d’aquesta voluntat que neix el projecte Cardona integral amb l’objectiu de convertir la vila en un referent de salut i benestar mitjançant una innovadora combinació d’esdeveniments, programes de salut i urbanisme sostenible.

La inactivitat física és un dels factors de risc cardiovascular. L’entorn físic, per tant, ha d’estar adequat per practicar-hi activitat física. Cardona vol ser un municipi en què es fomentin els hàbits de vida saludables i s’afavoreixi la pràc¬tica de l’esport. Es pretén crear rutes saludables en els camins que envolten la població i facilitar l’accés als centres esportius a través d’un mapeig d’actius de Cardona. Tot això ha de contribuir a millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Des de fa uns anys, a Cardona, s’està reforçant l’acció comunitària i ajudant a desenvolupar habilitats de manteniment i millora de la salut. Dos programes específics en són una prova evident: el Programa Salut Integral, dirigit a nens en etapa escolar, i el Programa Fifty-Fifty, adreçat a persones de 25 a 50 anys. L’objectiu dels dos programes és capacitar les persones perquè puguin millorar els seus hàbits de salut cardiovascular i, també, de salut integral.

En el marc de Cardona Integral, i liderat per la Fundació SHE, neix el programa de salut comunitària Healthy Communities, que té l’objectiu de fer que les famílies i la comunitat de Cardona, en general, adquireixin habilitats per augmentar el seu potencial de salut i el seu benestar.

Amb aquestes iniciatives a curt, mig i llarg termini i els esdeveniments que es duran a terme en els propers anys es pretén implicar la societat i conscienciar-la de la importància que té dur una vida activa. Amb el nou model urbà es vol aconseguir fer més visible la pràctica esportiva i reforçar la connectivitat entre llocs clau per fomentar el moviment i la participació de la comunitat. Si l’acció es veu a prop, és més fàcil que ens animem a participar-hi.

Així doncs, aconseguir que la salut sigui l’eix vertebrador de Cardona és tot un repte, però estem convençuts que ben aviat serà una realitat.

Ferran Estruch Torrents,

Alcalde de Cardona

Com citar aquest article?

Cardona Integral: la reorientació de l’entorn cap a la promoció de la salut. Bepsalut [Internet]. setembre 2014; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/cardona-integral-la-reorientacio-de-lentorn-cap-a-la-promocio-de-la-salut/
Data de publicació:

setembre 2014

Autor/a:

Ferran Estruch Torrents,

Temps de lectura:

3 minuts

Etiquetes

,

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm