Canvi climàtic i salut: hem d’actuar ja

Ens trobem en un moment d’emergència planetària. L’activitat humana i el capitalisme estan degradant profundament els sistemes ecològics del planeta. Segons un estudi publicat recentment per investigadors d’arreu del mon, hem sobrepassat els límits planetaris per a garantir una vida segura i justa.  Estem destruint la biodiversitat, contaminant l’aire, l’aigua i el sòl, alterant els cicles bioquímics i generant un canvi climàtic, amb greus efectes sobre la societat i sobre la salut i el benestar dels humans. Segons l’Organització Mundial de la Salut, el canvi climàtic és el major repte per a la salut col·lectiva.  

El canvi climàtic avança i és una realitat palpable. Segons l’últim informe del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (de les sigles IPCC en anglès), el planeta s’està escalfant a un ritme que mai s’havia vist, especialment els últims 30 anys. Aquest escalfament global canvia els patrons climatològics i augmenta la freqüència de diversos fenòmens climàtics extrems, com per exemple les onades de calor o les sequeres, com la que hem viscut a Catalunya a l’inici del 2023.

En aquest sentit, el canvi climàtic afecta directament la salut humana. Per exemple, les inundacions provoquen accidents i lesions que poden causar la mort. Les onades de calor empitjoren les condicions de salut prèvies i causen malalties respiratòries i cardiovasculars que poden representar mortalitat prematura. Segons l’Institut de Salut Carlos III, l’estiu del 2022 es van registrar 578 morts atribuïbles a les altes temperatures a Catalunya. Aquesta calor extrema i els esdeveniments extrems, com les pluges torrencials o els incendis, també s’ha associat a un increment dels problemes de salut mental.

Però el canvi climàtic és un fenomen complex i interrelacionat que també pot impactar indirectament la salut, perquè afecta els determinants socials i ambientals a través de diverses vies. Per posar alguns exemples, el canvi climàtic impacta sobre els sistemes agroalimentaris. A més de ser un dels principals emissors de gasos d’efecte hivernacle, els esdeveniments climàtics extrems poden posar en perill la producció i la qualitat alimentària i causar malnutrició, especialment al sud global. Algunes malalties transmissibles, com el Zika, es veuen afavorides pel canvi climàtic. L’augment de la temperatura i les variacions en les pluges fomenten la proliferació de vectors i reservoris i facilita la transmissió dels patògens a zones no endèmiques. Així mateix, els efectes del canvi climàtic també provoquen desplaçaments forçosos i conflictes, especialment al sud global, que genera efectes negatius en la salut física i mental.

És important destacar que el canvi climàtic no afecta igual a totes les poblacions. De fet, eixampla les ja existents desigualtats socials en salut. Segons l’IPCC, hi ha més de 3 mil milions de persones que viuen en contextos d’alta vulnerabilitat al canvi climàtic, que es concentren al sud global i entre les persones que tenen menys ingressos. La responsabilitat del canvi climàtic també és desigual, perquè els principals causants es troben al nord global, però els major efectes els pateixen al sud global.

Tot i estar en un estat d’emergència climàtica, encara estem a temps de desenvolupar accions d’adaptació i mitigació al canvi climàtic. Les polítiques climàtiques brinden una oportunitat per a millorar la salut i el benestar col·lectius i fer front a la crisi climàtica. Són bons exemples les ciutats i pobles que estan guanyant verd i reduint el tràfic contaminant, ja que promouen entorns amb l’aire més net i més saludables.

L’autor vol agrair a la investigadora Cristina O’Callaghan Gordo la revisió crítica del text.

Bibliografia

Rockström, J., Gupta, J., Qin, D. et al. Safe and just Earth system boundaries. Nature 619, 102–111 (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06083-8

IPCC, 2023: Summary for Policymakers. In: Climate Change 2023: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Core Writing Team, H. Lee and J. Romero (eds.)]. IPCC, Geneva, Switzerland, pp. 1-34, doi: 10.59327/IPCC/AR6-9789291691647.001

Inmaculada León, Luz Frías, Concha Delgado y Amparo Larrauri Informe MoMo. Excesos de mortalidad por todas las causas y atribuibles a excesos de temperatura en España. 1 de junio a 30 de septiembre de 2022. Centro Nacional de Epidemiología. CIBERESP. ISCII

Nacho Sánchez Valdivia

ISGLOBAL, UOC

Com citar aquest article?

Sánchez Valdivia, N. Canvi climàtic i salut: hem d’actuar ja. Bepsalut [Internet]. desembre 2023; 28. [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/canvi-climatic-i-salut-hem-dactuar-ja/
Data de publicació:

desembre 2023

Autor/a:

Nacho Sánchez Valdivia

Temps de lectura:

3 minuts

Etiquetes

, , ,

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm