10 anys treballant junts per millorar la salut de les persones

El mateix any que es presentava públicament el pla estratègic de Dipsalut, el 2008, naixia la Càtedra de Promoció de la Salut.
Sorgia gràcies al conveni de col·laboració que vam establir amb la Universitat de Girona i amb la missió d’anar posant en valor la promoció de la salut, de difondre’n una visió ampliada i de facilitar la transferència de coneixement en aquest àmbit.
Era una Càtedra pionera, tant a Catalunya com a l’estat espanyol, i en aquests deu anys, s’ha consolidat com tot un referent – també a nivell internacional- en promoció de la salut.

Aquest temps caminant plegats ha servit per posar la promoció de la salut en el lloc que li pertoca i per estendre una visió de la salut que va molt més enllà de l’absència de malaltia. Gràcies a les accions de formació, de divulgació i de transferència del coneixement impulsades pels dos organismes, hem contribuït a implantar el concepte de Salut en totes les polítiques, la certesa que calen actuacions en tots els sectors que influencien els determinants de la salut. També, plegats, hem defensat i defensem una visió positiva de la salut, que no es fixa només en els riscos sinó que posa el focus en els actius, en les capacitats d’individus i comunitats de generar salut. I hem proposat i desplegat polítiques, programes i accions per mobilitzar aquests actius, per a utilitzar-los per a generar salut i benestar a les persones.
En aquests deu anys, de la mà de la Càtedra de Promoció de la Salut, hem assolit grans fites, com la participació en els principals fòrums mundials de promoció de la salut, en els que hem pogut compartir coneixements i experiències. Plegats hem ajudat a difondre i a fer entendre una visió ampliada de la promoció de la salut entre tots els agents de la demarcació de Girona que intervenen d’alguna manera en salut pública i en benestar i, el més important, hem anat trobant les formes d’aplicar aquesta visió ampliada de la promoció de la salut en els programes i accions que es desenvolupen al territori, els de Dipsalut, però també els d’ajuntament, entitats i altres actors. Hem estat capaços de portar a la pràctica aquest marc teòric, de posar-lo a la base de les iniciatives per aconseguir millores significatives i duradores. I ho hem fet treballant cooperativament, en xarxa, per i amb el territori. 

 
Ara, una dècada després, encarem noves fites, igualment ambicioses i il·lusionants. Una d’elles és el treball en col·laboració que estem fent la Càtedra, tres ajuntaments gironins i Dipsalut per construir un nou model d’elaboració de plans municipals de salut que incorpora la perspectiva de Salut en totes les polítiques i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Una altra, és el disseny d’un observatori que recopilarà i facilitarà informació sobre indicadors de salut de les persones de la demarcació per tal de poder dissenyar projectes acurats al màxim a la realitat i necessitats de cada comunitat. 

Així doncs, l’aliança establerta entre la Càtedra de Promoció de la Salut i Dipsalut ha estat clau per fomentar i facilitar el treball en xarxa entre diferents agents del territori, per situar-nos com a referent tant en l’àmbit nacional com en l’internacional i, en definitiva, per poder aprendre i compartir coneixements amb interlocutors en promoció de la salut d’arreu. I, el més important, ha servit i serveix per difondre, entre altres, la perspectiva salutogènica, les desigualtats en salut, l’enfocament dels determinants socials de la salut, el treball centrat en les habilitats per a la vida i per situar-los com a marc de referència en la majoria de projectes i programes promoció de la salut i el benestar que es duen a terme a les comarques gironines.
El balanç d’aquests deu anys caminant plegats és, doncs, més que positiu i per això desitgem que aquesta fructífera col·laboració continuï molt temps més.

Josep M. Corominas i Barnadas

President de Dipsalut

Com citar aquest article?

10 anys treballant junts per millorar la salut de les persones. Bepsalut [Internet]. setembre 2018; . [Consultat el _____]. 
Disponible a: https://bepsalut.com/article/10-anys-treballant-junts-per-millorar-la-salut-de-les-persones/
Data de publicació:

setembre 2018

Autor/a:

Josep M. Corominas i Barnadas

Temps de lectura:

3 minuts

Etiquetes

, ,

Comparteix-ho
Print Friendly, PDF & Email
Descarrega en PDF

Altres articles que et poden interessar

Rep el butlletí a la teva safata d'entrada
Vull subscriure'm