La Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona va ser creada el 17 d’abril del 2008 pel Consell de Govern de la Universitat com una unitat estructural que promou l’estudi, la formació i la divulgació en promoció de la salut mitjançant el treball en xarxa i la difusió científica en l’àmbit nacional i internacional. Posteriorment , la Càtedra signa un conveni de col·laboració amb Dipsalut amb l’objectiu de donar impuls a la promoció de la salut en l’àmbit de la demarcació de Girona, que segueix vigent en l’actualitat.
La Càtedra de Promoció de la Salut estructura el seu treball a través de les àrees de formació, recerca, publicacions, difusió i transferència del coneixement i internacionalització. Al llarg d’aquesta trajectòria de 10 anys s’han organitzat més de 70 activitats de formació ressaltant la organització de 3 Simposis Mediterranis de Promoció de la Salut que han agrupat a més de 350 professionals i 60 ponents, permeten l’impuls d’un treball en xarxa que ha permès la visualització de la promoció de la salut en els països de la mediterrània. Des de la Càtedra també s’han publicat 12 llibres i s’edita el butlletí electrònic bepSalut que ja compta amb més de 280 subscriptors.
La transferència del coneixement i la internacionalització han estat línies estratègiques clau per identificar els millors experts i les millors pràctiques i difondre el treball conjunt que s’ha liderat entre la Càtedra i el Dipsalut en els diferents fòrums nacionals i internacionals. La Càtedra forma part de vuit xarxes de treball, cinc de les quals són europees i una iberoamericana, i coordina el grup de treball de salutogenesis en llengua espanyola. Cal destacar que des del 2017 també forma part del Global Working Group on Salutogenesis de la International Union for Health Promotion and Education.
El treball compartit ha aconseguit difondre la perspectiva salutogènica, les desigualtats en salut, l’enfocament dels determinants socials de la salut, el treball centrat en les habilitats per a la vida, entre d’altres, com a marc de referència en la majoria de projectes i programes que s’han engegat a les comarques gironines.
L’aliança establerta es considera un exemple de bones pràctiques que han posat en valor els professionals d’arreu que ens han visitat i que hem presentat en diferents espais internacionals. Ha possibilitat mantenir contactes amb organisme internacionals referents en promoció de la salut a la vegada que ha permès enfortir el treball conjunt amb les organitzacions i professionals referents del territori i reorientar pràctiques establertes.
El bagatge d’aquests deu anys de la Càtedra de Promoció de la Salut han propiciat un treball en xarxa, tant en el territori com en espais internacionals, que ens han atorgat un reconeixement situant-nos com a referent i interlocutors en promoció de la salut. Ha estat un plaer compartir aquest camí fet i esperem seguir avançant plegats.